Vigyázat, határátkelő!


"Az információ megáll a határon" - mondta egy ismerősöm.

Sajnos, megint csak igazat kellett adnom neki.  Hiába internet, szélessáv, wifi, valahogy a jó gyakorlatok, értemes ötletek, inspirációk mind-mind megrekednek a határon.

Legyen szó a mindennapi élet apróságairól, de jellemzőbb a makrószintre. Gondolok arra, melyik ország mely problémáját miként oldotta meg sikerrel, más országok jó gyakorlata a fogallkoztatási ráta növelésére, hogy  jó oktatási példákról már ne is beszéljek. 

A fenti kijelentés azonban másra is rámutat. Történtesen az információ feldolgozásának képtelenségére is.
Azt már tudjuk, hogy  lakosság jelentős része funkcionális analfabéta. Nem érti, amit olvas, képtelen egy formalapot kitölteni, főként, ha azt is egy funkcionális analfabéta kreálta. 

Fájdalom, hogy  a józan ítélőképesség, az átgondolás, esetleg a téma alaposabb körbejárása is elmarad. Egyszerűbb fészbúkon megosztani vagy idézni ezerszer körbeküldött, kiragadott féligazságokat, vagy wikipédiáról kimásolni, semmint a témát akár szaklapból, szakportálról vagy neadjisten könyvből megismerni.

S ami a legegyszerűbb, trollkodni.
Döbbentem nézem, hogy minimális véleménykülönbségre már hogyan megy egymás leugatása, minősítése. Félelmetes, hogy mennyi elfojtott indulat szabadul fel ilyenkor, s még nagyobb szerencse, hogy nincsen szabad fegyvertartás...






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok