Világvallások

Ha már folyamatosan hivatkozom írásaimban a hit- és tapasztalati vallásokra, akkor ideje lenne (szeritem) egy kis áttekintést is adni.

A vallásokat alapvetően két nagy csoportra bonthatjuk.

Hitvallásokat isten vagy bármely természetfeletti lénybe, mint teremtőbe vetett hit jellemzi. Van egy vagy több emberen kívüli eredendően létező lény, aki kedvére-kényére megteremtette a világot, s benne az embereket. Az emberek dolga az istenek tisztelete, imádata. Ha az emberek elfordulnak teremtőiktől, akkor azok aszállyal, árral, háborúval, dögvésszel súlytják nyomorult teremtményeiket. 

Nem kell messzire menni, legjobb példa erre a görög és annak alapjain  keletkezett római vallás. Van itt minden: gyermekeit felzabáló féltékeny apa, lázadó apagyilkos fiú, féltékeny, követelező  és leginkább bűntető istenek. 
Hinduizmus vagy a native indiánok -mely meséi nagyon hasonlítanak a magyar népmesék és eredetmondák világára-,  istenei is felvonultatják az emberi tulajdonságok széles spektrumát,  a különbség a halhatatlanság.
 Ha megnézzük az ószövetség haragvó istenét vagy Mohamed vérszomjas urát, a helyzet nem jobb.
Elmondható, hogy a hitvallásokat a nem tudó emberi természet kreálja. Mivel a tudat nem ismeri fel sem a világot, sem magát, érthető, hogy világképe, hitrendszere tele van logikai bukfencekkel, melyekre magyarázatot kell találni. Ha  pedig nem sikerült, akkor dönt a zsinat, s egy-egy tanítás axiómaként vonul be, s megkérdőjelezése kínhalált von maga után.

A tapasztalati vallások, viszont nem egy emberi elme átal kreált szabályrendszerre alapulnak, hanem megfigyelésekre, egy megvilágosult -Buddha-, tanításaira.
Megfigyelésekre az emberi tudat széles tárházából, s eszközöket, módszereket ad annak alaposabb megismerésére. Nem istenít, nincsenek is istenei, helyette tudati aspektusok vannak, melyek megkönnyítik a meditációt a laikusok számára. Nincsen isten, aki ítélkezik, aki fejét csoválja, ha a tanítások ellenére mégis előtör gyarló éned. Rámutat tetteidre, s felhívja figyelmedet az ok-okozat viszonyára. Ezzel felelőssé tesz életedért.


Megjegyzések

  1. Azért a hitvallásoknál az Újszövetséget ne felejtsük ki! Krisztus születése óta már nem a haragvó Istenről beszélünk, hanem arról, aki Önmagát adta értünk. Ha pedig a Bibliát hittel tanulmányozzuk eltűnnek a logikai bukfencek is!

    VálaszTörlés
  2. Újszövetség, így a kereszténység is sorra kerül a hitvallásokon, azon belül a monoteista vallások között.
    Ahogy írtad, ha hittel tanulmányozzuk, akkor eltűnnek a logikai bukfencek - ezért is nevezik őket hitvallásnak.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok