Dubajoztam

Tavaly nyáron. Letöltöttem Szalay Vivienne könyveit a Scribd segítségével és egy-egy este alatt kiolvastam őket. Aztán vitára bocsájtottam a témát. Nagyon érdekes volt látni, hogy kiben milyen történetet indított el, kin milyen gombot nyomott meg.

Elöljáróban még annyit a műről, hogy egy luxusprosti élete tárul fel a lapokon. A szép, ugyanakkor közepes intelligenciájú vidéki lánynak nem sok esélye van arra, hogy sikeresen továbbtanuljon. Viszont mindennél jobban vonzza a luxus, a márkák, a gazdagság. A gimi legrondább - és egyben leggazdagabb-, fiúját lecumizta egy karóráért, pontosabban annak ígéretéért.  Felsőfokú tanulmányok helyett jött a modellkedés, eszkort és a bűvös kör az 1000 eurós óradíjjal, dubaji bulikkal (3 napra több tízezer euró, haute couture estélyik, top designer táskák,  és végbél összevarrása a helyi kórházban).

S mit kellett ezért tennie?
Gyakorlatilag mindent, finnyogásnak helye nincs. Alapkövetelmény a tökéletes, hibátlan test, label ruhák, kiegészítők és persze az óvszer nélküli szex.
Ezen biztosan felkapjátok a fejeteket, hogy micsoda rizikó, hogyan lehet ezt bevállalni.
Nos, Tim Harford “Az élet rejtett logikája”  könyvében részletezi az irracionális döntéseket, mint amikor  a prosti x%-kal több munkadíjért cserébe bevállalja a kondom nélküli aktust. Ugyanis számításai - és statisztikák szerint is-,  kicsi az esélye, hogy HIV fertőzött legyen, ugyanakkor a “felár” kiesése viszont jelentős.
A prosti racionalizál - cost/risk -benefit elve alapján. 

Visszatérve a könyvhöz a “hősnőnk” segítségével bekukkanthatunk a felső tízezer  extremitásokkal tűzdelt világába, melyenek a DG cuccok mellett része a kokainmámoros orgiák és kitartott szeretők sora is. A lány az is volt, havi apanázs, budai lakás, dögös autó.
A szerető, mint a sikeres vállalkozó egyik státuszszimbóluma.

Cserében bármit megtehetett vele a gazdája.
BÁRMIT.
Ha úgy gondolta, partiba vághatta haverjaival. Gangbang.
Ha nehéz napja volt, s a nő nem azt nyújtotta, amit a gazdája nagyon szeretett volna, akkor a férfinak joga volt a nőt konkrétan pépesre verni, agyonrugdalni.

El is érkeztem ezzel a megnyomott gombomhoz.
Az egyik persze az volt, hogy miként jut el egy nő oda, hogy bármit és bárhogy. 
Erre a választ az análpápának becézett kopasz szőrgombócról, Pierre Woodmannről készült riportfilm adta meg.
A pasas arról híres, hogy megvalósította a tökéletes kis költségvetésű pornót, s kőgazdag lett.
Kell hozzá egy hotelszoba, egy kis videokamera, egy tolmács. És persze a jelentkezők. Akiket "szervezők" küldenek az adott hotelbe, s mindegyik lányka csak aktra jelentkezik. A vonzónak cseppet sem mondható producer körülbelül fél óra alatt kiénekli őket a bugyijukból, s minden lukjukat betömi. 
Mi a titka? 
Az őszinteség.
Ezeknek a max. softra  vállalkozó, alig 18 éves lányoknak elmondja, hogy mi vár rájuk, ha
- nem mennek vele pornózni. Jobb esetben érettségi és továbbtanulás. Diplomás munkanélküliség. Vagy anélkül meló 4 műszak folyamatosban hatvanezerért egy gyárban.
- Ezzel szemben egy filmmel - vállalkozó kedvüktől függően- több szászezret is kereshetnek, plusz make over- styling,  exotikus forgatási helyszínek. És egy hónapban nemcsak egy film készül. Arról már nem beszél, amit egy ex-operatőr is mondott, hogy a forgatás után viszont jó 3 napig  állva fog ülni. 
Ezeknek a lányoknak, ahogy a könyv szereplőjének is vonzóbb volt a szépségből élés. 

 A másik gomb az erőszak.
A könyv elolvasása előtt zsinórban futottam bele nők ellen elkövetett erőszakról szóló cikkekbe, hírekbe. Ezek a hírek főként a muszlim világban megtörtént események voltak, ahol mint tudjuk a sariának köszönhetően az apa élet-halál ura, ahogy később a férj. Tizenévesen 40-50 éves pasasokhoz hozzákényszerített jemeni lányok, megcsonkított iráni nők, vonaton megerőszakolt indiai asszonyok, vagy Németországban testvérei által megölt 15 éves lány, aki csak  tovább akart tanulni.

Majd kultúrált nyugatiként elolvastam ezt a két könyvet, és azt mondtam, hogy a kegyetlenség határok nélküli.

Adott egy helyzet, melyben egy nő eladja szexuális szolgáltatásait egy férfinak. Akinek nem elég az aktus mindennemű formája, neki a nőt -ha már ennyit fizetett érte, s ha már a feleséget nem lehet-,  joga van megverni, megerőszakolni.
Férfiakkal folytatott beszélgetéseim során 80%-ban azt a választ kaptam, hogy ez  a nő tudta mit vállal, megfzették, akkor mi a baj.
Vidéken (falvakban)  mai napig természetes, hogy  a nőnek nem kell tanulnia, viszont menjen mielőbb férjhez, szüljön gyerekeket. Ha akaratán kívül teherbe esik, akkor  a család egy emberként dönt, hogy meg kell tartani. Az, hogy a nő nem akarja, és a feje fölött meghozott döntés miatt depis lesz, esetleg öngyilkosságot kísérel meg, a kutyát nem érdekli.
Miként az is természetes, hogy a férjnek joga van megverni a nőt. 120 kiló az 50 ellen. S a gyerekek ezt látják és elmondják az oviban. S az óvónők hallgatnak.

A baj, hogy 2012-ben még mindig itt tartunk. Hogyan várunk el bármiféle esélyegyenlőséget mindaddig, amíg a köztudatban teljesen normális dolog egy  nő  bántalmazása, megerőszakolása.

S nemcsak nők bántalmazása, hanem a gyengéké, kisebbségeké, a melegeké....


Megjegyzések

  1. Egyetértek. Mint ahogy ennek is gazdag szocio- ill. kultúrgenetikai előtörténete van, nem fog 10 év alatt megváltozni.
    Itt egy érdekes videó erről.
    http://www.upworthy.com/its-heartbreaking-to-see-how-people-react-to-the-first-half-of-his-test-compared-to-the-second-2

    Másrészt nem lehet az épeszű cél, a világot megváltoztatni, hisz' ahhoz nincs hatalmunk. Sokkal hatékonyabb, ilyen filmekkel gondolkodásra, szembesítésre hívni az embereket, és akkor szép lassan, elindulhat valami.
    Amit mégis legtöbbet tehetünk, az az, hogy saját magunkat szembesítjük azzal, hogy állok én az erőszakkal...
    :)

    VálaszTörlés
  2. Laci, kezdjük a legközelebbinél: magunknál.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok