Szabad akarat álma


A szabadság gondolata - bár helyesnek tűnik - pusztán egy gondolat és nem egy állapot. A szabadság gondolata éppúgy fogva tart, mint bármely egyéb gondolat. A gondolat természeténél fogva kívül esik az ember énjén. Amikor az elme egy gondolattal kezd foglalkozni, a kettősség területére lép, és a gondolat beárnyékolja az elme alapvető természetét.  Így minden gondolat azonosuláshoz vezet. Az azonosulás problémáját tehát sem az Önvaló, sem az isteni Lét vagy az Isten gondolata nem oldotta meg. Ezért nem hozták hát ezek a gyakorlatok szabadságot híveiknek, ezért maradt beteljesületlen a szabadság keresése, és ezért zavarták össze őket az olyan gyakorlatok, melyek az isteni Önvalót vagy Isten eszméjét a gondolkodás szintjén dédelgették. E módszerek alapvető hibája az volt, hogy magát az azonosulást tartották kötöttségnek. Valójában azonban az azonosulás nem jelent kötöttséget. A kötöttség az, ha képtelenek vagyunk fenntartani a Létet az azonosulás közben. A kötöttség az, ha az ember képtelen fenntartani a Létet a tapasztalás és a cselekvés során.



 Létezik szabad akarat?

Hogyne.
Szabadon választom ruháimat, fogkrémemet, ásványvizet.
Igen, szabadon az adott kínálatból.
Hosszútávon a kínálat határozza meg a fogyasztást  - nem a kereslet.
Választhatok munkahelyet - azok közül, amelyek felvennének.
Választhatunk ovit, sulit - protekcióval.
Mindig a nő dönt - az önjelölt vállalkozók színes felhozatalából.

Spirituális beállítottságúak azt mondják, mi döntünk, hogy hova, mikor, kikhez és miként születünk meg, s tudjuk mire vállalkozunk.
Míg mások minden alkalommal azzal védekeznek, hogy más döntött helyettük, ők nem tehettek mást, legyen szó  esküvőről, válásról vagy éppen  magánnyugdíjpénztárról.
Melyik igaz?

Ha igaz az, hogy lélegeztetve, gondolkodtatva vagyok, s nem teszek mást, mint ülök, állok és fekszem, akkor gyakorlatilag minden más tőlem függetlenül jelenik meg. 


Azt kapod, amit pont elbírsz - mondja Katie.
Megtalálnak események, bejönnek az életedbe energiák. Amit rossznak, szörnyűségesnek tartasz egyszer csak áldás és ajándék lesz.
Az energia jön, megnyilatkozik, s cselekszik -  általad.
Te csak beledobhatod magad, vagy ellenállhatsz - s ez csak a pillanatnyi érzéseidtől függ. Bármit teszel, az ott úgy van a helyén. 
Nem te választod meg szerelmeidet.
Hanem megkapod, s vele együtt egy komplex ajándékkosarat: 
Örömet
Gyereket
Szenvedést
Mindazt, ami úgyis a legnagyobb hasznodra lesz.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok