Bizalom és önbizalom

„A tétlenség kételyt és félelmet szül. A tett magabiztosságot és bátorságot. Ha le akarod győzni a félelmet, ne csak ülj és gondolkodj róla. Menj, és tegyél valamit.“ Dale Carnegie

Szép magyar anyanyelvünk szemléletesen és mégis egyszerűen írja le énállapotainkat. 
Gondoljunk csak arra, milyen amikor valaki félelemben és milyen, amikor ereje teljében vagy elemében van. 
A fél szemben a teljessel, a kiteljesedettel. 

HR szakemberként vagy szupervizorként gyakran látom, hogy mindkettő mi mindenre képes. Látom, hogy a félelem milyen szinten képes lebénítani, blokkolni a testet és az elmét. S látom, hogy a félelem micsoda sebességgel képes urrá lenni az emberen és így futótűzként terjedni a szervezetben. S látom, hogy a teljesség, az önmagunkba vetett bizalom micsoda szárnyakat ad.

A bizalom szervezeti aspektusban nem csupán pszichológiai fogalom, hanem nagyon is üzleti, közgazdasági attribútum. 
A bizalom szervezeti kontextusban egyaránt jelent önbizalmat: tudom ki vagyok emberként, ki vagyok szakemberként, tudatában vagyok készségeimnek és képességeimnek. S ezt nemcsak egyszerűen tudom, hanem a mindennapokban meg tudom jeleníteni,  ki tudom sugározni: igen, én kompetens vagyok. S ha a szervezetben dolgozók kompetensek, akkor gyorsabbak a döntések, könnyebben mennek a változások, azaz a szervezet hatékonyan, így olcsóbban fog működni. Ellenkező esetben elhúzódik a döntéshozatali, majd a megvalósítási folyamat, melynek kimutatható és rejtett költsége egyaránt van.

No de mitől lesz valaki valóban önbizalommal teljes, stabil személyiség? 

A válasz itt is gyermekkorban, az ott ért tapasztalásokban rejtőzik. Egy kisbaba úgy születik, hogy esze ágában sincs magát nem jónak vagy nem elégnek megélni. 
Azonban a környezete, elsősorban a szülei reakciói ezen az állapoton csak ronthanak. Elég egy  ápoló, aki a csecsemőt lerondázza. Vagy a gyereket sírni hagyó anya, vagy a későbbi de buta vagy!, de ügyetlen vagy! főként  tekintélyszemélyektől (tanárok, felettesek) elhangzó hasonló megjegyzések,  eredényeként  a  felnőtt már pontosan tudja, hogy mi mindenben nem jó, s élete ezek bizonyításáról fog szólni, míg egyszer csak elége nem lesz a szenvedésből. 
Ekkor jön az önismeret, terápia, kineziológus, Hellinger, s megannyi módszer. 

Marisa Peer Rendíthetlen önbizalom című könyvét - a Cor Leonis kiadnál most 25%-kal olcsóbban rendelheted meg! -, egyaránt ajánlom önmagukat keresőknek  és segítő szakembereknek.

A könyv 2. fejezete rengeteg otthon elvégezhető gyakorlatot tartalmaz, melyek segítenek a  tapaszok finom lefejtésében, és az azok alatt lakozó lenyűgöző személyiségünk felfedezésben. A könyvhöz tartozó CD  kocsiban, otthon bármikor lejászható, így segít az olvasottak begyakorlásában. Jómagamat magasan pszichoedukáltnak, önismereti terápiában kiképzettnek  tartom, mégis sikerült az olvasottakat megkönnyeznem.
Papírzsebkendő legyen kéznél!

Az 5. fejezetet karrier coach-ok és szupervízorok figyelmébe ajánlom, eszköztáruk bővítéseként. Az itt leírt gyakorlatok, vizualizációk  kifejezetten a munkahelyi elakadások feldolgozásában segítenek, legyen szó célok kitűzéséről és követéséről, vagy  prezentáció megtartásáról, állásinterjúra való felkészülésről.

A gyakorlatok elvégzésével  rá fogsz jönni, hogy mi az a feladat, milyen az a munkahely, amire igazán, a lelked legmélyén vágysz. Miután a vágyat felkeltetted önmagadban, a könyv átvezet a tettek mezejére. Ha komolyan veszed, isten sem ment meg a jobb munkahelytől vagy a munkahelyi sikerektől. S ezzel már bele is léptél a bűvös körbe: az elért sikerek erősítik önbizalmadat, mellyel újabb sikereket érsz el. 

A könyv a hasznossága mellett számomra kifejezetten élvezhető, olvasmányos, egyszóval szerethető. Marisa soraiból olyan elfogadás, szeretet és empátia árad, amitől már csak maga az olvasás is gyógyító hatású. 

Önbizalomra fel! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok