Nyers finomságok
Végre vége lett a szürke és hideg télnek, s beköszöntött a nyárral kevert tavasz, mely meghozta a friss zöldségeket, gyümölcsöket.
Pont ekkor került kezembe több, nyersételek nagyszerűségét hirdető kidvány, weboldal is.
A legnagyobb hatással mégiscsak az a hetvenévesnek mondott, de alig harmincnak kinéző afroamerkai hölgy volt, aki évtizedek óta nyerskoszton, saját maga készített különféle leveken él.
A film döbbenetes, bár kibújik belőlem a kisördög. Anette Larkins a filmen egyszerűen gyönyörű, s állítja, hogy soha sem volt szépészeti műtéten. Bár az orra és a szemöldöke nem ezt mutatja, s érdemes más videokón megnézni a nyakát is. Ettől függetlenül riszpekt, szerintem sokan szeretnénk azért ilyen jól kinézni.
Pont ekkor került kezembe több, nyersételek nagyszerűségét hirdető kidvány, weboldal is.
A legnagyobb hatással mégiscsak az a hetvenévesnek mondott, de alig harmincnak kinéző afroamerkai hölgy volt, aki évtizedek óta nyerskoszton, saját maga készített különféle leveken él.
A film döbbenetes, bár kibújik belőlem a kisördög. Anette Larkins a filmen egyszerűen gyönyörű, s állítja, hogy soha sem volt szépészeti műtéten. Bár az orra és a szemöldöke nem ezt mutatja, s érdemes más videokón megnézni a nyakát is. Ettől függetlenül riszpekt, szerintem sokan szeretnénk azért ilyen jól kinézni.
A koncepcióban van valami.
Ha jobban belegondolunk, milyen ételeket is eszünk? Szinte 100%-ban feldolgozottat. S ez alatt nem a boltban vásárolt ételeket értem csak, hanem azokat is, amiket vasárnapi ebédként az asztalra teszünk.
Zöldbosóleves is “halott” étel, a vitamintartalma nulla, ugyanis kifőztük belőle.
Rántott hús? Parajfőzelék? Mind-mind rostban ill. a hő hatásának ellenálló ásványi sókban gazdag feldolgozott termék.
Férjem 20+ éve vega, Lányom ab ovo nem eszik húst, ellenben nyers zöldséget, gyümölcsöt, olivabogyót két pofára. (És sajnos, édességet is, legyen szó fagyiról, fánkról, nyalókáról -lehet már nyírfacukorral készültet is kapni, csak az nem olyan színes-szagos-, de annak mi szülők sem tudunk nemet mondani.) Így nem esik nehezünkre a “legelés”: roppanós zöldsaláták meleg feltétekkel, mind tükörtojás, pirított gomba, éppen csak megkapatott zöldspárga vagy éppen tengeri herkentyűk (az Aldiban szuper rákocskákat lehet kapni) formájában.
Viszont a Nyersétel Akadémia újabb lökést adott, kipróbltuk a zöld turmixukat. Ez tartalmaz spenótot, almát, banánt, pi-vízzel higítva. Fantasztikus. Megkóstoltuk az epres mandulatejet vagy a datolyalével ízesített máktejet, s le voltunk nyűgőzve.
Munkahelyemen szerencsém van, a kávézóban és étteremben rendszeresen vannak friss zöldség- és gyümölcsturmixok. Kedvencem a céklalé. Eleve gyönyörű a színe, s kis almával, vagy banánnal pépesítve már nem az a karcos zöldségíz, hanem bársonyosabb, teltebb aroma köszön ránk.
Megfigyeltem, hogy reggeli gyümölcslével indítva a napot energikusabb vagyok és láss csodát nem kívánom a kávét, max. csak az íze miatt csábulok el.
De attól, sajnos nagyon.
Egy problémát látok a nyerskosztban: egy idő után bazira unalmas, s bizony jól esik egy rácponty.
A nyári melegben kifejezetten jól esik egy kis hideg leves. A hétvégén a gazpachot gondoltam újra:
1 csokor medvehagyma
1 kígyóuborka
3 szem paradicsom
1-2 szárzeller aprítva, majd paradicsomlével felöntve, extra szűz olivaolajjal meglocsolva, sóval-borssal esetleg chillivel ízesítve. Tetejére szórhatunk krutont is.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése