A lista - 2.

Ahogy ígértem, folytatom morfondírozásomat a 77 pontos elvárási listáról.
Szinte hallom, ahogyan kérditek, mégis mi a bajom azzal, hogy vannak elvárások.

A kérdés az, hogy a személlyel vagy a kapcsolattal szemben van az elvárás. Ez nagyon fontos, mondhatni vízválasztó pont.

Amíg a partneremre vonatkozóan vannak az elvárásaim, azzal egy kettős helyzetbe kerülök. 

Egyrészről kontrollálni kezdem  a másik embert: valóban megfelel az elvárásaimnak, valóban olyan, mint amilyennek szeretném, hogy legyen. 
S jaj neki, ha nem olyan! 
Ekkor ugyanis megyek a következő célszemélyre, ha ő sem olyan, akkor a következőre. Mindig lesz következő!  Ez a helyzet az én belső bizonytalanságomról szól, arról, hogy míg valakivel vagyok - akiről sorban derül ki, hogy nem teljesíti az elvárásaimat, azaz nem elég jó-, megjelenik a félelem, hogy lemaradok egy másikról. Mondjuk az igaziról. Az igazi utáni maratoni futás pedig érzelmi kiégéshez vezet. 

Másrészről lemondok a saját felelősségemről, mert  egy másik embertől várom a boldogságot, azt, hogy igazán jól érezzem magam.

Mi van akkor, ha a párkapcsolatra vonatkozóan vannak elvárásaim?

Ez már egyfajta piac: adok és kapok. 
Teszek bele a legjobb szándékom szerint, s elvárom, hogy te is ezt tedd. 
Kiteszem, hogy számomra mi a fontos egy párkapcsolatban, elmondom, milyen elvek mentén élem a mindennapjaimat, melyek azok az alapértékek, melyekhez ragaszkodom. Cserébe szeretném megtudni, hogy te ezekkel hogy vagy.  Hogyan működsz, mi neked a fontos, mit szeretnél megélni egy kapcsolatban. 

Fontos szem előtt tartani, hogy egy kapcsolatot csak ketten tudnak működtetni. 
Ha az egyik  teszi csak bele, s a másik lébecol, akkor borul a kapcsolati egyensúly. 

A stabil(abb) önbizalommal rendelkező  átlátja a helyzetet, s mivel tudja, hogy számára mi a fontos, mi az érték: dönt és kilép. 

Azonban, ha ez egy  játszma a két fél között - én várlak és te az utolsó  percben lemondod,  vagy eltűnsz hetekre, majd egyszer mosolyogva előkerülsz a semmiből-, akkor működni fog a kapcsolat, hisz megkapjuk a mindennapi „nem vagyok elég jó, elég fontos“ zsetonunkat, ami a mindennapi biztonságunkat megadja. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok