Vörös és fekete

 „Szeress kit szerethetsz, csak hűtlen sose légy."

Egyik kedvenc női lapom címlapcikke miről másról szólna, mint a férfi-nő dinamikáról, azon belül is a korkülönbségekről.
Ezúttal a nők javára.

Merthogy a korkülönbség nem újsütetű dolog, mindig is létezett. Teljesen elfogadott, hogy a férfinak pár évvel idősebbnek kell lennie. Nincs már abban semmi kivetnivaló, ha az ötvenes pasas huszonéves lánnyal villant.
Láma Ole 70 felett  újra nősült, egy nála évtizedekkel fiatalabb nőt vett el.
És akkor mi van? Így kell ezt csinálni! Micsoda tökös csávó!

Viszont az már fura, ha Hugh Jackman a nála tizeniksz évvel idősebb nejével mosolyog a kamerába, s Pierce Brosnan is mennyit hallgatott gömbölyű felesége miatt. Mindketten kaptak hideget-meleget csak mert kilógnak a sorból és nem férnek bele a konvenciókba. A filmvilág két legjobb pasija ilyen vállalhatatlan nőkkel? Miért? Amikor válogathatna a szebbnél-szebb és fiatal és vékony csajok közül?  Kérem ez botrány! 

Vagy itt van Tina Turner, aki évtizedes együttélés után talpig Armaniban mondta ki a boldogító igent lényegesen fiatalabb svájci pasijának.

Pedig a jelenség nem is annyira újkeletű. Gondoljunk csak Stendhal Vörös és feketéjére. Julien Sorel mennyi is? Talán 18-19? Míg a  házasságában szenvedő, elhanyagolt és soha meg nem értett de Renalné van vagy 30. Öreglány!

„Na jó, ő Tina Turner és ő megteheti“ - mondta frissen vált gyönyörű barátném utalva arra, hogy az anyukák vagy legalábbis az anyuka körű nőknél a szexualitás valamiféle tilalomba megy át.
Egy anyuka két kisgyerekkel már nem él szexuális életet, hanem feláldozza magát  a család oltárán, sőt diszkréten szemet huny férje kimaradozásai felett. Mert a pasiknak lehet, de a nőnek már nem.
Egy anyuka ha ismerkedni akar, akkor a másik fél már visszahőköl. Barátném folytatja:  „Hoho, ez itten egy anyuka. Gyerekkel. Az már más. Az már felelősség, amihez fel kell nőni. Egy anyuka gyerekkel már nem leakasztható, ott már nem lehet hadoválni, nem lehet mellébeszélni. Anyukának lenni, az már egy mérce, amit meg kell ugrani…az meg nem mindenkinek megy. S nem az a baj, hogy nem megy, hanem az, ha már meg sem próbálja. Nekifutás előtt feladja, s inkább  belemenekül egy kényelmes amolyan semmilyen kapcsolatba.“

Másik oldalról viszont nagyon is vonzó a helyzet.
Huszonkét évesen  láttam egy ábrát a női és férfi szexualitás görbéjéről. A két görbe két ponton adott metszetet:
- ötvenes férfi és huszas nő
- negyvenes nő és huszas évei elején lévő  férfi.
Ennek tudatában mégis értetlenül néztem egy huszonéves haveromat, aki  könnyes szemekkel meredt maga elé, mondván nem lehet együtt a szerelmével.
Egy ötvenes nővel. Pályakezdőként egyáltalán nem értettem az akkor már  pozícióban lévő 26 éves srácot: bárkit (értsd bármelyik huszonéves csajt) megkaphatna, akkor miért pont öreg madame után fut? Mit tudhat az a nő, amit mi húszasok nem?

Hát sok mindent, lévén az kornak egy előnye van, ez pedig a tapasztalat. Az okosabbja tanul belőle és tudja, hogy az életet nem tétre, hanem élményekre játsszák.

„Most már értem, hogy miért vannak negyvenes nőknek huszonéves szeretői - sóhajt könnyeit nyelve egy másik barátném- a hormonjaim a csúcson… olyan, mintha kilőttek volna az űrbe. És sehol senki…“ 
Ő pedig egy igazi nehézbombázó, számomra egyfajta minta: igen így kell vállalni nőiségünket. Csábos cipők, kivillanó csipkeharisnyák, passzolós ruhák, cuki kardigánok és az outfitt-hez tökéletesen harmonizáló bizsuk mellé jár egy hatalmas nagy együttérző szív és romlatlan,  finom lélek.
Barátném viszont azon negyvenes nők táborát erősíti, ahol elmaradt a gyermekáldás. Pedig biztos vagyok abban, hogy az a kis lélek, aki hozzá kerül nagyon jól fog járni. Ő ugyanis egy igazi Tündér.

Másik multivilágból kiábrándult ismerősöm salátája közben  tinder élményeiről mesélt, a negyvenes nőre bő  tízessel fiatalabb pasasok buknak. Megértem, a profilfotón mosolygó, erőteljes szexuális kisugárzású   fekete hajú, kék szemű nő  még a legirigyebb  női szemnek  is vonzó. Csakhogy ő már férjet és gyerekeket szeretne, s nem pedig a fiatal srácok 3-4 fős háremének egyik tagja lenni. Merthogy az is mindig kiderül, hogy van egy sráccal egyidős barátnő, s mellette sutyiban még 1-2 MILF. 
Korosztály? A negyvenes férfiak egyik fele nős. Vagy jól van a házasságában, s eszébe sem jut kitekinteni. Rosszabb  esetben kínlódik, de lépni már nem mer, beéri egy szeretővel. Olyan is akad, akinek leghosszabb kapcsolata max. fél év volt. Nos, őket messziről el kell kerülni.
S hogy így mi lesz? Ahogy mondja, kénytelen beérni a pillanatnyi örömökkel, s feladni bármi reménnyel. „El kell fogadnom, hogy lehet, hogy nem lesz gyerekem, hacsak nem fogadok egyet örökbe. Tíz éve fontosabb volt a nemzetközi karrier, most pedig minden nappal messzebb kerülök egy igazi kapcsolattól." 
Egy-egy tinderen, buliban vagy egyéb helyen felszedett MILF-fel jól lehet dicsekedni az edzőteremben, az öltözőben vagy a péntek esti sörözéskor. Viszont barátoknak vagy családnak bemutatni, mint partnert, mind barátnőt már nem az a vágyott szituáció: "Jut neked jobb is, mint egy second hand nő!"

De Renalnét anno kipisszegték, most még csodálkoznak, pár év(tized) múlva meg már a kutyát nem érdekli. Változnak a korok, a szokások, egyre több tabu dől meg, s ez magával hozza gondolati sémáink felülvizsgálatát.
Nem könnyű. 
A reneszánszt is  a fekete pestis kísérte.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok