L'Etna


Etnatúrára mész? Ki ne hagyd! 



Még szép, hogy megyek.
Giuseppe (a szállás tulaja) nem is hagyna békén, minden reggel a caffé italianonál friss helyzetjelentést ad a lehetséges időpontokról.
Kiválasztok kettő opciót, valamelyik csak jó lesz. Aztan kiderül, hogy Francesconak, az idegenvezetőnek egy harmadik  jó.
Ezt az időpontot viszont vagy háromszor egyezteti le velem Giuseppe. 
Van kabátod? Pulcsid? Cipőd? Ha nincs, Francesco ad - nyugtat meg Giuseppe. 


Eljön a nap, s végre ott áll előttem a félisten Francesco, akit 20cm szintkülönbség választ el Maestro Armani kifutójától.
Francesconal tenyleg van minden, mint egy szatócsboltban. Dzseki, kobak, zseblámpa, ha jobban bemászik a dzsip csomagtartójába még egy harcoló vörös inges alakulatot is talál. 
Felvesszük a többieket, s így hatan vágunk az Etnának.


Francesco azon túl, hogy szemrevaló -modellszépségű fiút találni minden bokorban-, esze és humora is van. A Cataniai Egyetemen végzett geológia es vulkanológia szakon, így mindent megtudunk a Hegyről. Olyan szerencsés hogy kitörésekkor is felmehet, fotózhat. A túra végén választhatunk az így készített képeiből. 

Megtudom, hogy ezen a területen főként citrusféléket, epret, naspolyát és krumplit termesztenek. Gyakori a mogyoró, dió es gesztenye. Igen többszáz (ezer) éves gesztenyefák vannak erre. Különlegességük, hogy az 5-7 méteres törzseket az idő folyamán ellepte a láva, így csak hatalmas, fatörzsnyi ágak látszanak ki. Lenyűgöző. 


400m felett kultiválják a szőlőt, különösen a vörös ütős Francesco szerint. Bevallom, nem voltam sem a fehértől sem a vöröstől (ami már inkább barnás) elájulva. De ezt inkább nem mondtam vendéglátóimnak. 

Délebbre haladva már gyönyörű olajfa ültetvényeket láttam, s minden süti alapja az itt termő mandula. 
Igen,  dolci di mandorla vagy pistacchio vagy Szt.Lucia füle - isteni finom... Szirakúzában ettem a legjobbat. 


Az Etna abból a szempontból csalódás, hogy csak 2500 magasságig lehet felmenni, feljebb csak szakemberek es profik mehetnek. Ennek oka már az oxigénhiány, valamint a vulkán aktivitása. 

Safety first.



A főkráter 2002 októberében tört ki, s 10 évente aktuális egy kitörés. 
Azaz bármikor megeshet...az igazság az, titkon reméltem is, hogy itt-tartózkodásom alatt lesz, de az Öregisten nem így akarta.



A 300 mellékkráterből 4-5 aktív, ezek idén már többször kitörtek. A legutóbbi pont áprilisban. Az egyik most is füstöl. 

Francesco megmutatja a szeizmográfokat, majd okoskütyüjén azok letölthető adatait. Szerinte bármikor lesz aktivitás - ha ő mondja.


A túra során bemegyünk 2 kihalt kráterbe, 5m mélyre és 
megnézzük a hetes láncolatot kívülről. 






Francesco minden darabkát felvesz a földről: ez bazalt, ilyen vert szét két dzsippemet! Ez egy vulkáni bomba, kívül kő belül gáz. 
Ez már láva: ez alumínium, ez vas, ez pirit tartalmú. Ebben kvarc van. 




Törésvonalak mentén haladunk, lezárt, szétszakadt utakat látunk. Bizarr... 

Megtudjuk, hogy a 2002-es kitörésekor a láva elborította az utakat. Ezeket 5 év múltán kezdték rekonstruálni, ugyanis a láva évekig még többszáz fokos.




Látjuk a 1.5m magas lávafolyamot, a szénné égett mendedékházat, valamit a megperzselt kérgű fákat. (Ezek kérge védekezésül 6-7cm vastag, alatta élő rostok.)

A Hegy északi részén csak fenyőfák vannak, míg a délin nyírfák. Ezek fehér törzse világít a fekete lávával borított talajon. 

Szürreális látvány...armageddon után. 

Az Etna legpompásabb arcát azonban Taormina felől mutatja.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Dubajoztam

Új Medicina - Felfoghatatlan baj a fészekben

Új Medicina - Női dolgok